Fair play?

Fair play
Fotbolls-EM är inne på slutrakan.
Några otippade lag är med i slutstriden medan andra ”stora” nationer är ute. Märkligt. Ikväll spelar otippade Polen mot ”självklara” Portugal (som inte alls spelat så bra som man hade väntat sig och där stjärnan Ronaldo inte lyckats prestera som han brukar, men nog lyckats skaffa sig några frisparkar efter skickligt ”filmande”. Mera om det om en stund). Jag lyfter på hatten för länder som ISLAND. Wow, vilket lag! Vilka spelare! Vilken sammanhållning! Vilken attityd! Vilka supporters (minst 90% av befolkningen på 320.000 personer följer intensivt med fotbolls-EM. Ca 8% av befolkningen följer med matcherna på plats och ställe i Frankrike) – och inte minst: Vilken engagerad kommentator! hehe. (Har du missat honom, kolla på youtube!) Lilla Island gör historia och är med i slutstriden i fotbolls-EM 2016! GRATTIS!

Jag kan ändå inte sluta förvånas över fotbollsspelare (har inte upptäckt sådana i Islands lag) som fortsätter ”filma” och ”låtsas” på plan trots att det nu är 2016 och vi har kameror som fångar upp de allra minsta detaljerna. Domaren på plan och hans medhjälpare hinner inte se allt som händer (och dömer därför fel ibland), men kamerorna och alla vi tittare (vi är MILJONER över hela världen framför TV-apparaterna och datorn) kan ju se repriserna i SLOW MOTION och vi SER och VET t.ex då någon korkad spelare ”filmar”/låtsas, faller och skyller på att han blev knuffad, någon drog krokben, tacklade honom och han ”flyyyger” högt och långt och ligger på gräset och håller sig för benet och grinar illa… med glimten i ögat: ”Domaren såg väl att jag blev tacklad!? Aaajjj…. Han dömer frispark…Yes… Va, inte? Äsh då. Nå, då stiger jag upp och spelar vidare!”

Filmning..
Och så händer det igen
…och igen. (Men visst finns det ju många undantag, spelare som spelar juste, kämpar, och på riktigt gör sig illa och som INTE ska beskyllas för att ”fejka”!) Ofta lyckas spelare skaffa en frisspark – med ojusta medel: ”Filmning”. Hur täcks man? Har de inget samvete? Frågar du mig borde sådana här spelare inte alls få vara med. Rött kort direkt. Men det finns ett problem: De flesta (alla?) lag har detta ”fejkande” så gott som inkört i systemet. Detta ingår i taktiken. Man SKALL söka sig en frispark eller straff – kosta vad det kosta vill (med ”olagliga” medel om det behövs, dock inte gärna med rött kort som följd! Om däremot det andra laget får gult eller rött spelar ingen roll – tvärtom är det ju just DET man eftersträvar; att få det andra lagets spelare att framstå som de som bryter mot reglerna, fast det ju är man själv som är boven! Nej, den här soppan är inget som borde ha med sport att göra! Man får dålig smak i munnen.) Fotbollslagen t.o.m tränar hur de skall falla ”rätt” och ”trovärdigt”, skaffa sig frisparkar, straffsparkar. Inget tal om ”fair play” här inte. Nej, nej, huvudsaken man vinner matchen – ändamålet helgar medlen, liksom… Hm.
– Nu filmade han igen, säger kommentatorn i en av matcherna jag såg (har inte på långt när sett alla!), och fortsätter: Nåja, varför skulle han inte det? Om han får en friskpark är det ju bra!
Så här tänker man tydligen på bred front. Det är OKEJ att fuska! Märkligt.

Filmning

Många lag har vunnit genom att fuska. Men precis som med straff för dopning i alla idrotter så borde också detta med ”filmning” vara straffbart. Det är i alla fall vad jag tycker… Och en annan sak: ”Huliganerna”, utanför och innanför området, skall omedelbart skickas hem, inte ens få inresetillstånd om de är kända från tidigare. Då behöver vi inte bry oss om vad t.ex Rysslands ledning anser. Bort med fotbollshuliganerna bara! Vad har de alls med fotboll att göra? (England t.ex, som är känt för sina ”fotbolls-huliganer”, är nu inte bara ute ur EU – det blev bekant ett ”Brexit” – utan också ute ur EM. Tack vare pytte-lilla Island! …så man undrar förstås hur de beryktade engelska huliganerna reagerat på ”katastrofen”?)

Nåja, och vad har då allt detta med något att göra överhuvudtaget? Varför ödslar jag tid på att skriva om det här?? Kanske jag har en djupare tanke….

Fair play...
Tänk att folk kan tänka så här helt allmänt
, inte bara vad gäller fotboll. Man fuskar sig genom LIVET, ljuger, trotsar lagar, kompromissar, bedrar sig själv och andra, gömmer sig, ”låtsas”, hycklar… ”Ingen ser mig. Ingen märker att jag luras, ingen vet…” Men Gud då?? Vet inte ens han vem du är, vad du gjort och gör, hur du tänker? Ser inte han ditt innersta, ditt hjärta??
Jo, han om någon har den där riktigt super-duper-dunder-”kameran” som genomtränger precis allt! Hans ORD ”är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar. Inget skapat är dolt för Honom, utan allt ligger naket och uppenbarat för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars… ” (Hebreerbrevet 4:12-13)… ”Se, jag kommer snart och har min lön med mig för att ge var och en efter hans gärningar.” (Uppenbarelseboken 22:12)

Fair play.
Den riktiga Domaren
, GUD, känner oss helt igenom – han har liksom allt på ”film”. Han ser vårt hjärta, han känner till våra tankar, våra motiv, vårt innersta… Och: Han älskar oss. Men han är också rättvis, dömer oss efter våra gärningar. Gud är god. Den som tagit emot honom och hans tillrättavisning – ”omvänd er från era synder och låt er frälsas och döpas!” – ja, han skall bli frälst. ”Den som tror och blir döpt skall bli frälst.” (Mark 16:16) Vi kan inte fuska oss till en frälsning, en plats i himlen… Någon kan tycka att det liksom ”duger” om man är snäll, ger pengar i kollekt, är skötsam medborgare, är medlem i någon kyrka osv.,osv… Nej, endast den som lyder honom skall inte komma under någon dom. ”Den som tror på Jesus har evigt liv. Den som inte lyder Jesus skall inte se livet, utan Guds vrede (Guds dom över synden) blir kvar över honom.” (Joh 3:36) Men den som räknar med JESUS i sitt liv, går fri!
”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” (Rom 8:1) 🙂

Fair play..
Alla kommer att stå inför Guds tron en dag
. Precis alla. Ingen kommer undan. Bara den som tagit emot JESUS ”gav han rätten att bli Guds barn, åt alla dem som tror på hans namn.” (Joh 1:12) Är du en av dem? Lever du ditt liv ärligt och öppet inför Gud? Satsar du på fair play (ärligt och rättvist spel) eller tror du att du kommer att lyckas genom att fuska? Ett gott råd: Fuska inte. Låt istället Gud ”få veta alla era önskningar, genom åkallan, bön och tacksägelse. Då skall Guds frid som övergår allt förstånd bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” (Fil 4:6-7)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s