Sluta dalta!

Här först mitt inlägg i Vasabladet, sedan några reaktioner etc. (Kommer flera reaktioner/insändare vart efter. Helt säkert. Ämnet är hett. Jag har rört om i grytorna igen. Ajabaja!)


Nu får det räcka med daltandet!

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg (se inlägget här ovan, till vänster), men väntat på att någon annan skulle reagera. Varför ska jag igen ta ton, lägga näsan i blöt? Finns det ingen annan som vill eller vågar? Men nu har jag väntat färdigt. Kan inte längre sitta med armarna i kors och göra ingenting.

Detta är samtidigt ett öppet brev, en vädjan till Korsholms vårdnämnd och kommunstyrelse, i hopp om att eventuellt få beslutsfattare att fatta, göra kloka beslut. Kanske vi ännu kan få skutan att vända och inte köra på grund?

Redan 19.1 kunde vi läsa en artikel i Vasabladet om att man i Helsingfors nu gått in för att dela ut gratis preventivmedel åt flickor och kvinnor under 25 år. Kan verka som en bra ide, men detta är galenskap. Budskapet är klart: ”Okej att ha sex före äktenskap, okej med lösa sexuella, tillfälliga förhållanden. Bara du skyddar dig. Jaja, det är fritt fram. Också för dig,13-åring. Kom, så ska vi hjälpa dig. Lycka till!”

Korsholm (och andra städer och kommuner) tycker det är en bra ide och vill ta efter beslutsfattarna i Helsingfors. Gärna ska man också dela ut gratis kondomer till den som vill ha. Är det här faktiskt den väg Korsholm vill gå in på?

”Ungdomar vill ha gratis preventivmedel.” (Vbl 19.1) Men vad bra! Då ska de väl få det då! Allt de begär! Allt vad de unga ropar efter, vill ha och kräver ska vi ge dem. Varför inte? Vi vuxna föräldrar, lärare, ledare politiker och beslutsfattare är good guys! Yes! Vi vill inte göra oss impopulära, vara griniga och…hm, vuxna! Öh.

Seriöst. Nu får det väl räcka med daltandet!

”Alla har inte råd (att själv köpa preventivmedel) och det i sin tur leder till oönskade graviditeter och aborter”, säger man i artikeln (19.1). Resonemanget vacklar. Lösningen på problemet är inte preventivmedel utan återhållsamhet. Det säkraste sättet att skydda sig mot oönskad graviditet och könssjukdomar är att inte ha sex. Ska det vara så svårt att fatta? ”Jamen, du fattar inte. Ungdomar har sex, vare sig du gillar det eller inte!” Jo, det fattar jag mycket väl. Problemet är inte heller de unga, utan bristen på omdömet hos vuxna som ”öppnar upp”, tillåter detta, ger grönt ljus. Det är det jag vill komma åt. Om vi leder de unga vilse, är det på vårt samvete om de fördärvar sig. Säger vi däremot till, sätter gränser och åtminstone säger vår åsikt (det är viktigt!) – och inte delar ut gratis ”hjälpmedel” – och de unga ändå går sin egen väg, ja, då är det inte längre på vårt samvete. Men nu är detta på beslutsfattarnas bord. Vad gör ni? Böjer ni er för ropen som skallar och kräver det ena och det andra – ”vi har inte råd att ha sex, hjälp stackars oss!” – eller vågar ni gå en annan väg, Guds väg, göra det som är rätt och riktigt och bevara ert samvete och ert hjärta rent? Det är frågan och utmaningen. Hela frågan handlar sist och slutligen om de ungas hälsa. Bryr vi oss om dem på riktigt?

Jag hade redan hunnit tänka, och hoppats, att hela grejen med gratis preventivmedel hade fallit i glömska då jag inte läst eller hört något om det på länge. Men hur kunde jag tänka så fel? Man har jobbat frenetiskt bakom kulisserna för att få förslaget om gratis preventivmedel att godkännas i vårdnämnden och nu, efter att – hör och häpna – vårdnämnden har godkänt förslaget(!) förs saken vidare till kommunstyrelsen. I Vasabladet 1.2 kunde vi läsa i en liten notis (så liten att man knappt lade märke till den!?) att ”vårdnämnden i Korsholm ställde sig positiv till gratis preventivmedel åt unga i åldern 13-25.” Och vidare: ”..det bör finnas ett brett utbud av preventivmedel, samt att kondomer bör vara avgiftsfria.” Och målet? Ja, ”målet är att minska antalet aborter och förekomsten av könssjukdomar.” På frågan om man borde höja den undre åldern till 15, svarade en överläkare att ”det finns 13-åringar som också söker sig till preventivrådgivningen, och vi kan inte vända dessa ryggen.”

60.000 euro skulle hela kalaset kosta. För 2019.

Jag vädjar som sagt till beslutsfattarna: Sluta dalta. Var vuxna. Låt inte lura er. Gör rätta beslut. För barnens bästa!

Mårten Streng

—-

Reaktionerna lät inte vänta på sig. (Se insändarna till höger på bilden ovan). Sex & Unga är en het potatis – och en helig ko!! Hätska påhopp, arga och upprörda människor tar kontakt, skriver insändare (flera på kommande, säkert en hel del positiva inlägg också – får man hoppas! Två väldigt bra insändare fanns i dagens VBL, 13.2. Tack! Se längre fram i texten).

Kristna, stig fram! Dra er inte undan – inte nu och inte heller i andra viktiga frågor, som t.ex abort, homosexualitet, samkönat äktenskap, droger, nyandlighet, kyrka, bibeln och samhälle. Din röst behövs! Vem ska tala om inte du och jag? Vem ska lysa om du och jag gömmer vårt ljus??! ”Ni är salt och ljus… Lys så att alla ser!” säger Jesus. Ska vi inte lyda?

Jag skrev på Facebook:
”Känner mig salig efter dagens (10.2) elaka påhopp i tidningsspalterna (där jag bl.a kallades ”förhistorisk, religiös dinosaurie”, ”svavelpredikant” etc, och där man allvarligt varnade för mig. ”Lyssna inte på svavelpredikanten!”). Haha. Nej, effekten är inte den önskade; att jag skulle bli rädd, dra mig undan, sänka gardet… TVÄRTOM! Känner mig mera taggad (och salig) än på länge! (Tack till alla som ber för mig…)

”Saliga är ni, när människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er för min skull. Gläd er och jubla, ty er lön är stor i himlen. På samma sätt förföljde man profeterna före er..” (Matt 5:11)

”… var inte förvånade över den eld ni måste gå igenom…. Nej, gläd er…. Saliga är ni, om ni hånas för Kristi skull, ty härlighetens Ande, Guds Ande vilar över er… …Men om någon får lida för att han är en kristen (och t.ex skriver i tidningar och bloggar och facebook) skall han inte skämmas utan prisa Gud för det namnet…” (1 Petr 4:12-16)

Mitt svar till en arg, ung vän på Facebook (som inte alls gillade mitt inlägg i Vasabladet) :
Du har rätt. Sex är en positiva sak, faktiskt ett Guds ”påhitt”. Sex är bra. Inom äktenskapet. Som det var tänkt från början. Utanför äktenskapet kallas det i Bibeln för ”otukt” = synd. Man behöver absolut inte ”skämmas” över sex i äktenskapet (tvärtom!), men nog utanför ”ramarna” Gud gett…. … Dina föräldrar har rätt i den åsikten att ”om jag har sex skall jag vara beredd att ta de potentiella konsekvenserna.” Men vad föräldrar än säger eller inte säger, så är det vad GUD säger som gäller, inget annat. Sex är tänkt för äktenskapet, lika mycket som fotbollen är tänkt att skjutas i mål och inte ”bomma”, lika mycket som mannen är tänkt för kvinnan, och att passa ihop med henne, (som två olika pusselbitar!) kvinnan för mannen på samma sätt. (Homosexualitet är onaturligt och en allvarlig synd mot Guds vilja och skapelseordning).
Så till din första fråga: ”Hur är det att man erbjuder gratis preventivmedel samma som att uppmuntra?”
Ja, så är det; man UPPMUNTRAR ju till sex genom att dela ut ”redskapen”. Signalerna man ger är solklara, lika klara som de är om du erbjuds gratis drogspruta, gratis körkort osv.osv… Bara en helt korkad en står och gapar att ”va, vad menar du?” Och lika lite som det är rätt att dela ut gratis körkort till OMYNDIGA (obs!) lika lite rätt är det att dela ut preventivmedel till minderåriga. Är detta ens lagligt??! Nej, det är det nog inte. Lika lite som det är lagligt att sälja tobak och alkohol till minderåriga… Så nej, nej och åter nej, hela ”grejen” med gratis preventivmedel är helt åt skogen!
Fast din åsikt är ju att mitt resonemnag är ett ”papperstunt argument som inte tar mänskligt beteende i åtanke.” Hm.

Ps.
Ingen ska tro att jag är EMOT barn och unga. De som känner mig vet att det är precis tvärtom! Förstå det eller inte.

—-

Också en vildhjärna och ”taggbuske” som jag behöver nångång en ros?! suckade jag i ett inlägg på Facebook.  Man blir väl ganska ensam i mina skor. Det är som David Wilkerson säger i sin bok ”Hunger efter mer av Jesus”: ”Ett av de snabbaste sätten att förlora vänner är att gå hela vägen med Gud.”
Men tack och lov finns det några vänner kvar ändå…(och sådana som vågar stiga fram – trots allt).

– TACK till dig äldre kvinna och bönemänniska, och tack till dig unge man, som skickade textmeddelande! Det värmer! Inte alltid så lätt att stiga upp på murarna, ropa ut det som finns på hjärtat, t.ex skriva insändare i tidningen (jag gör det aldrig utan kamp och vånda!) så man blir ju VÄLDIGT glad då nån tar kontakt efteråt och tackar/uppmuntrar. Sånt betyder mer än man kanske tror… TACK!

Och en uppmuntran kom på telefonen:
”Shalom, Mårten! Tusen miljoner TACK för ditt inlägg i dagens Vasablad! Vad fantastiskt att någon vågar stå på ‘muren’, det borde vi alla göra. Vi lever i en fruktansvärd tid, som på Sodom och Gomorras tid. Massor med ungdomar som mår så dåligt redan idag och ännu värre blir det med sådan lössläppthet. Herren vare med Dig i din frimodighet. Kram…”

Som sagt: Man blir glad, och orkar kämpa vidare. TACK!

—–

En äldre broder gjorde slag i saken och skickade en insändare (som tidningen faktiskt publicerade 13.2! Se bild här ovan, inlägget till vänster). TACK till dig! Skriver under varje ord :
”Mårten Streng talar för avhållsamhet som skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar i stället för att preventivmedel skulle delas ut gratis till barn från 13 år (Vbl 8.2.2018). Det gör han på biblisk grund och enligt gammal hederlig kristen etik, och så borde många fler göra. För det blir han utskälld med epitetet ”svavelpredikant” och en massa andra tillmälen i Vbl 10.2.
En sak är att lagen inte ger tillåtelse till sexuellt umgänge med 13-15-åringar. Sådant kallas sexuellt utnyttjande av barn och är straffbart. En annan sak är att tonåringarnas redan annars ångestfyllda tillvaro inte underlättas genom att inbilla dem att det är helt naturligt att ha en sexpartner vid 13 års ålder.
De beslutande politikerna borde noggrant studera Skaparens handbok för livet innan de gör beslut som på ett radikalt sätt ingriper i ungdomarnas livssituation. På samma sätt behöver vi som kristna påminnas om vilka följder det medför att frimodigt låta ljuset lysa och vara salt i den gudsfrånvända världen.”

Och nästa uppmuntran:

”Tack Mårten för det du skrivit. Vi borde alla reagera när barn far illa såsom det nu håller på att ske i vårt samhälle. Barnen bör skyddas och det är vuxnas uppgift.”

En dag tog två ”uppmuntrare” kontakt per tfn och whatsapp. TACK för uppmuntran, bibelord och bekräftelse, bl.a HESEKIEL 3 och 33. Wow, just de kapitel och verser jag haft på mitt hjärtat så länge och som motiverat mig att stiga fram, inte tiga utan tala ut! Gud är god!

Och Joh 15:16— 1 Petr 3:13— 2 Petr 3:3… 1 Joh 2:15-17… mfl. bra ställen.

Och vidare:

”Mårten, du är en liten Jeremia som behövs idag. Det finns så många likheter mellan tiden då och nu.Inget nytt under solen. Gud välsigne dig!!”

”Det är tragiskt att vuxna människor i kommunen vill göra de unga mer splittrade än de redan är. Det är rätt att du varnar. Sex med alla parter gör att man inte har längre något fint och rent att ge den man lovar kärlek till livets slut. Mörkret har verkligen fått ingång i människors sinnen. Vi vet vem som dirigerar den orkestern. Det är han som vill stjäla, slakta och förgöra. Gud välsigne dej Mårten.”

”Ja, Herren Jesus vare med dig, Han ÄR MED DIG! Jag ber för dig och din hustru och det är säkert många andra som gör så.”

En broder har bemödat sig att skriva ett helt eget blogginlägg i ämnet. TACK! Bra text! Hans text publicerades också i tidningen, VBL 13.2. (Se bilden lite uppåt, inlägget till höger i bild! Samma person blev kallad till en radiodebatt, ”Slaget efter tolv”, idag, 14.2. Bra jobbat). Jag skriver under din text, broder, av hela mitt hjärta!:

”Det rör på sig, igen. Nu är det ett ”medborgarinitiativ” på kommunal nivå som orsakar en viss diskussion. På en del håll har man redan gått kravet till mötes och bestämt att ge ungdomar mellan 13 och 20 år gratis preventivmedel. Motivering: bättre skydd mot könssjukdomar och oönskade graviditeter, och därmed mindre behov av aborter.
I Vasabladet för ett par dagar sedan fanns en kritisk insändare. Fattar våra kommunala beslutsfattare vad de godkänner? Eftersom författaren till insändaren har en kristen övertygelse lät svaret inte vänta på sig.I dagens (10.2.) tidning fick han huden full. De förmodligen unga skribenterna kallade honom svavelpredikant, dogmatisk, fördomsfull, indoktrinerad och apokalyptisk, för att avsluta beskrivningen av hans person med att benämna honom förhistorisk religiös dinosaurie.Det borde stå klart för läsarna att de som nedlåter sig till sådana invektiv saknar mognad. Fysiskt är de kapabla att ha sex, men mentalt befinner de sig på högst tioåringens nivå. De har helt enkelt inte förutsättningar att ha ansvarsfullt sex. Men ungdomarna själva och en hel del kommunpolitiker anser att det är helt på sin plats att man börjar knulla runt (i klarspråk) redan från trettonårsåldern!Vad kan man vänta sig för följder? Först och främst ett stört känsloliv. Både pojkar och flickor blir vandringspokaler som går från säng till säng. De blir pressade till sexuella experiment de inte gillar. Lusta och njutning prioriteras på känslolivets bekostnad. Då de så varit med i svängen ett antal år har de tröttnat på allt vad sex heter, och just då kommer de upp i den ålder då det blir aktuellt att bilda par. Fast, varför binda sig till en partner då man i många år haft vanan att byta fritt? Naturligtvis kommer det att bildas familjer. Men jag lovar, skilsmässofrekvensen kommer att stiga avsevärt.Som avslutning på sin insändare riktar sig de två skribenterna till kommunstyrelsen: ”Offra inte viktiga och sekulära värderingar på en svavelpredikants altare” Det är alltså en viktig värdering att trettonåringar skall ha samhälleligt stött och sanktionerat sex!Det som förbigås med tystnad är laglighetsaspekten. Det är som bekant straffbart att ha sex med barn! Jag undrar om det också är straffbart att uppmuntra och underlätta sex med/mellan barn?Som sagt, det rör på sig. Men jag är långt ifrån övertygad om att riktningen är den rätta!—-TACK till alla för allt stöd och all uppmuntran!
Låt oss fortsätta be och vara vakna, stå på murarna och inte tiga då vi hör ett ord från Guds mun! (Hesekiel 3:17–). Låt oss be för våra ”fiender”, välsigna dem, inte förbanna! Gud älskar oss alla och vill hjälpa oss in på rätta vägar. Var en vägvisare du med! Sluta dalta med människorna, och sluta dalta med Guds ord, som är ”levande och verksamt och skarpare än något tveeggat svärd, så att det tränger igenom och skiljer själ och ande, led och märg, och är en Domare över hjärtats uppsåt och tankar…” (Hebr 4:12)

Mårten

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s