NYA SPÅR


Reflektioner från en skidutfärd… (Jag måste ju hinna publicera den här texten innan precis ALL snö smält bort! Våren är här med besked! Det är slut skidat för den här gången…)

————-

Det var helt sagolikt vackert (för ett par veckor sedan), underbart väder, fridfullt… Vi, min hustru och jag, åkte fritt över hela den underbara isen på havet i Fäboda (Jakobstad), gjorde egna spår, åkte vilka ”vägar” vi ville… tills vi kom till ett färdigt uppkört spår…Då följde vi de ”gamla” spåren helt intuitivt. ”Här går vägen”…

Det är så vi gör, utan att tänka. Vi gillar då någon varit där före oss, kört upp spåren, så vi får det lättare (vi gillar att gå den ”lätta” vägen?)...och hittar fram dit vi skall… Eller?


Tänk om det är precis tvärtom!

– Vadå, hur menar du?
– Jo, men tänk om GUD hade tänkt att vi ska leva i frihet, röra oss fritt, inte automatiskt köra i gamla spår?! Tänk om det var just det han tänkte då han kom och ville befria oss från ”religion”, människostadgar, riter, ritualer, gissel, tvångströjor etc, och sa ”Där Guds Ande är, där är FRIHET!”, och: ”Jag har kallat er ut i FRIHET. Kom!”

– Men hallå, Mårten. Jesus sa ju ”FÖLJ MIG!”
– Jo, det är sant. Och det är också det som är hela poängen med min ”reflektion”; Vi ska följa Jesus (och ingen annan), gå i HANS fotspår – och där han ”lämnar” oss och säger ”gå själv, bryt ny mark, gör något nytt, våga vara pionjär, var inte rädd, gå!”, ska vi inte stå och glo (sitta i båten som lärjungarna) utan göra som Petrus, som steg ur båten…och gick på vattnet! (Undrar var han glömt vattenskidorna?? Lättare att ”gå på vatten” i våra länder där vattnet fryser till is. På med skidorna! ”JESUS, HÄR KOMMER VI!!”)


Seriöst: Vi behöver komma ur vår ”bekvämlighets-zoon”
och våga oss ut i det ”okända”, inte blint följa i gamla spår och ”göra som vi alltid har gjort”…

Nytt vin i nya vinsäckar… (Mark 2:22)
Nytt liv…
Nya spår…(hela tiden med blicken fäst på Jesus…/ Hebr 12:1-3) Det är ju honom vi följer, vart han än går)
Nya utmaningar och äventyr…

”Se, jag gör något nytt, märker ni det inte? Jag skall göra en väg i vildmarken…” (Jes 43:19)
”Låt ingen lägga på er slavoket igen…”
”Ni är kallade till FRIHET…” (Gal 5:13)

Tänk i nya banor… Våga ta dig ut i frihet…ut på öppet hav…gå där ingen gått förut!

”Anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets FÖRNYELSE så att ni kan pröva vad som är Guds vilja (vilka spår vi ska följa eller inte följa, beroende på vem som gjort upp spåren och vart spåren leder. Viktigt att följa GUD och ingen annan!), det som är gott och fullkomligt och behagar honom.” (Rom 12:2)

Frun och jag tog oss snart ur ”de gamla spåren” på isen, vi ”bröt” mot ”reglerna”, vek av på andra, okända vägar, och njöt av att vara ute i frihet (i och för sig blev det ju också mera ”plumsa i snön” och ”krångligt”, men MYCKET roligare så här…och ja – JA! – vi kom fram dit vi skulle… Tack till Gud som var med oss HELA den ”krångliga” vägen…). Och vi brydde, och bryr, oss inte om dem som eventuellt inte ”gillar” att vi tog oss ur vår ”bekvämlighets-zoon”, vågade tänka i nya banor, gjorde nya spår i snön, inte gjorde ”som man alltid har gjort.”


Sluta aldrig hoppa-s!

”Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.” (Rom 8:1) Det är väl DET som är huvudsaken; att vi är I Kristus, var vi än rör oss – i färdigt uppgjorda spår eller om vi kör ”offpist” – och att vi följer Jesus, han som ÄR vägen! ”…en väg i vildmarken…” (Jes 43:19)

Vaya con Dios! / Gå med Gud!
God bless!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s