FAIR PLAY


Fotbolls-VM
har redan hållit på alldeles för länge…tycker många. Andra igen har en helt annan åsikt. De njuter av varenda match och kunde gärna sitta och glo framför TV-apparaterna/datorskärmen ytterligare fyra veckor?! …
Vad man än tycker om sport, fotboll, ishockey, kultur, underhållning överlag… så tar faktiskt allt det roliga slut en dag. Världsliga nöjen är inget att leva för – ge sitt liv för, satsa hela sitt hjärta och liv på – och varar inte i all evighet! Men, ja, hm, också där kan man ju tycka och tänka olika…(Många tycker nog att fotbolls-VM redan hållit på i en ”evighet”!)
Nu spelas semifinaler (tisdag och onsdag), och på helgen är det FINAL. Vem ska vinna?? Vem får silver och brons?? -Äh, vem bryr sig, bara eländet snart tar slut! Tänker någon. Andra har förstås en heeelt annan åsikt. Fotboll betyder ALLT! (suck)


Fair play?

Jag gillar sport…men är ingen fanatiker. Sport och underhållning är inte mitt liv. Absolut inte. JESUS, och livet med honom, är mitt liv. Världslig underhållning kan man klara sig utan, men inte utan Jesus. Utan Jesus kommer man inte värst långt! Och: ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?!” / Jesus (Mark 8:36)

Ja, jag gillar sport…och har följt med fotbolls-VM ganska mycket…men, som sagt, jag är ingen ”fanatiker”. Jag kan bra skippa en match och jag behöver inte se ens hela matchen, osv. Men jag är intresserad och följer nog med.
Det jag däremot INTE gillar med fotboll, eller vilken sport vi än talar om, är fult och ojust spel. FAIR PLAY är det enda som räknas. Alla ”filmningar”, allt fuskande och trixande – bara för att vinna, vinna till vilket pris som helst (där också fusk och lurendrejeri och ”filmningar” och ”dopningar” är tillåtna??!) – nej, det kan jag inte med! Den sportsman/-kvinna som sysslar med sådant får inte min respekt. Vad har de där att göra överhuvudtaget om de bara fuskar? Lika illa är det om man gör det man gör bara för pengarnas skull!

På tal om det!
DOMARNA är viktiga i varje spel. Utan domare funkar det inte. Inte utan BRA domare! (Många domare har varit bra i årets fotbolls-VM).

Ja, vad hände ifall det inte fanns någon domare som dömde i fotbolls-VM? Vi kan bara fantisera! Kaos är vad det skulle bli, rena rama Vilda Västern! Ingen ordning. Ingen rättvisa. Ingenting skulle funka! Det MÅSTE finnas domare på plan. Det fattar ju alla. För första gången någonsin har man nu också ”video-kontroll”, så domaren kan ta en extra ”titt” på inspelningen ifall han är osäker. (Vi tittare ser ju genast vad som hänt/inte hänt på plan, tack vare ”slow motion”-repriserna…Så det lönar sig verkligen inte att låtsas falla, ”filma” och fuska… ALLT finns på ”band”, hela världen vet om du spelat Fair Play eller inte!)

Ändå är det så svårt för många att fatta att det i ”LIVETS SPEL” (det liv vi lever här på jorden) också behövs en Domare. Gud är den Domaren.
Nej, du får inte välja. Det hjälper inte att ha annan åsikt och protestera villt!
Du tror inte på någon Gud?? Jaha, men det ändrar absolut ingenting. Gud är Gud och han är Skaparen, Arkitekten, Upprätthållaren, Livgivaren, den som stiftat lagarna och bestämmer…vad du än tycker. Han, Gud, är allas vår DOMARE – och han är, tack och lov, en RÄTTVIS och en BRA DOMARE! (Det kan man inte säga om alla som dömer ishockey eller fotboll!) Det finns ingen mer rättvis och god än Gud! Och hans ORD är det som gäller! Har du inte stiftat bekantskap med ”regelboken”, BIBELN, så är det väl dags snart?!

”Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en DOMARE över hjärtats uppsåt och tankar. Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och uppenbart för hans ögon. Och inför honom måste vi alla stå till svars.” (Hebreerbrevet 4:12-13)

Och nej, man KAN inte fuska till sig en plats till himlen! Gud vet precis allt, han känner dig, han vet vem av oss som luras, vem som försöker slinka igenom utan att följa reglerna. Guds ”regel” för att komma till himlen och få stå med hans ”guldmedalj” runt halsen, är att ta emot Jesus i sitt hjärta, låta Jesus vara Herre och Kung i ens liv. Den som inte följer den ”regeln” kommer INTE att vinna det pris som Gud ger: Evigt liv i himlen. Det här är ”FAIR PLAY på allra högsta nivå. Gud är en RÄTTVIS Domare.


Det är annars något som är ganska intressant
med årets fotbolls-VM… och det är att nästan alla ”STORA”, segertippade fotbollsnationer är ”bortspelade”, inte med längre. Chockerande! För många helt katastrofalt. Hur gick det så här??!!
Nej, det går inte alltid som man tänkt sig. Har sporten dessutom tagit Guds plats och blivit ens liv, ens ”religion” (som det är för många) och spelarna är ”gudar” som man nästan dyrkar (ja, jag överdriver inte!), då är det total katastrof om man inte går vidare i ett VM, inte vinner ens en POKAL!! (guld)!! Ens värld rasar samman!

Det är synd om folk som är fast i falsk religion och dyrkar/avgudar ”idoler”…
Fint att se att många spelare ändå ger GUD äran (må vara att en del uttryck är ”tillgjorda” och krystade, religiösa försök, kanske t.o.m bara ett sätt att synas i media… men andra gester kommer helt säkert från hjärtat). Sportsmännen ger Gud äran. Vackert. (När ser man annars en idrottare från Skandinaven göra på samma sätt, visa korstecknet, peka upp mot skyn/mot Gud, ge honom äran och tacket? Nej, här i kalla Norden är vi kyliga, blyga (om vi ens har någon tro!), gillar inte att ”skylta” med vår tro. Tron är en privat sak! Hela världen behöver väl inte veta vad eller vem jag tror på!

Italien, Spanien, Portugal, Tyskland, Argentina, Brasilien… Alla var ganska snabbt ute ur VM. ”Små” länder” som t.ex Sverige(!), Kroatien, Ryssland (hm, stort land, men inte värst stor ”fotbolls-nation”), Belgien… – höll sig länge kvar. Också ”små” länder som Island, Danmark, Syd-Korea (slog ut ”stornationen” Tyskland), Japan, Uruguay, Schweiz, Serbien… tog sig väldigt långt i turneringen… (I semifinalerna spelar nu England mot Kroatien och Belgien mot Frankrike. Lycka till!)

Det blir inte alltid som vi tror. De präktiga och välbärgade, välutbildade, snygga, rika, populära, ”stora”, ”segertippade”, största ”stjärnorna”, de ”skriftlärda” och ”fariseerna”, de hyggliga, ”kyrkoskattbetalande” medlemmarna i ”klubben”… garanteras inte alls en plats på prispallen, har inte automatiskt en plats i HIMLEN. Många ”små” kommer att komma in, men många ”stora” kommer att hamna utanför. GUD SER INTE TILL DET YTTRE. Han ser till ditt hjärta! Inte den som betalat ”klubbavgiften”, kyrkoskatten, konfirmerat sig, varit skötsam medborgare, skött sitt jobb oklanderligt, varit duktig och snäll, ”kvalat” in bland ”de stora”, i kyrkoråd och fullmäktige, sitter på viktiga poster och går omkring i fina kläder eller kör fina bilar… Det är inte DE som kommer in i himlen.


BLI SOM BARNEN
, annars kommer ni inte in i himlen. ”De små”, de som ingenting är i världens ögon, ”de fattiga i anden”, ”de ödmjuka”, de som ”hungrar och törstar efter rättfärdighet, DE skall bli mättade!” (Matteusevangeliet 5:3-6)

GRATTIS till dig som fattat detta! DU har en plats på ”prispallen” – du som tagit emot JESUS i ditt hjärta, accepterat Honom som din Frälsare och bästa Vän, som bekänt dina synder och låtit Jesus tvätta dig ren, förlåta dig, frälsa dig, döpa dig, fylla dig med sin Ande … DU har evigt liv!

”Jag tackar dig Fader, himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för DE VISA OCH KLOKA, men uppenbarat det för DE OLÄRDA OCH SMÅ. Ja, Fader, detta var din goda vilja.” (Luk 10:21)

På tal om det! En del spelare i VM har vi sett att gråter öppet, som barn… Och de gläds och jublar – som barn… Visar känslor… Det ser lovande ut. ”Bli som barnen…”
Jamen, se vad fotboll kan ställa till med! Vuxna män släpper fram sina innersta känslor – lycka, sorg, kärlek, ömhet… Oj, om det var så i kyrkan med! Okej, så där är det ju nog i vissa sammanhang…men ja, de sammanhangen är väl ganska sällsynta!? Tyvärr. Vi ska bete oss, inte visa känslor, inte skratta ohjedat, inte gråta, inte kramas, inte bli BERÖRDA AV GUDS KÄRLEK och KRAFT!! Nej, då, vänner, då kan det ju bli VÄCKELSE!!!! = mål i Guds rike! … och DET vill Fienden hindra med alla tillgängliga, tillåtna och otillåtna medel! Ska vi låta honom?? NEJ!

 

Till sist:

SE TILL ATT DU ÄR MED I JESUS-LAGET! Där finns inga förlorare i Guds lag. WE ARE ALL THE WINNERS!

Men vi behöver ha rätt attityd! Vi måste leva så överlåtet och fokuserat, som om vi, du och jag som tror på Jesus, är DEN ENDA som vinner:
”…bara en som får priset! Spring så att ni vinner det. Men alla som tävlar underkastar sig i allt hård träning – de för att vinna en segerkrans som vissnar, vi för att vinna en som aldrig vissnar. Jag löper alltså inte utan att ha målet i sikte. Jag slår inte likt en som slår i tomma luften. I stället slår jag min kropp och tvingar den till lydnad, för att jag
inte själv på något vis skall komma till korta vid provet, när jag predikar för andra.” (1 Kor 9:24-27)

”…jag jagar efter att gripa det (målet)…jag sträcker mig mot det som ligger framför och jagar mot målet för att vinna segerpriset, Guds kallelse till HIMLEN i Kristus Jesus.” (Fil 3:12-14)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s